Odata cu sosirea sezonului cald apar preocuparile legate de accidentari, antrenament si conditionare. Si cu aceste preocupari vine confuzia. Din pacate, exista multe mituri medicale care circula care fac dificila cunoasterea realitatii si pot pune in pericol sanatatea. Iata cele mai comune mituri despre sport si sanatate.
Intinderile previn accidentele
Studii recente au descoperit ca intinderea inainte de exercitii sau activitate poate afecta efectiv performanta musculara. Acest lucru este valabil mai ales pentru intinderea „statica” (retinerea unei intinderi mai mult de cateva secunde), care in loc sa pregateasca muschii pentru un antrenament, de fapt ii slabeste, crescand riscul de accidentare. Pe de alta parte, o incalzire – care este diferita de intindere – este benefica. Incalzirea, cum ar fi o alergare usoara sau o sesiune de exersare usoara, antreneaza muschii inainte de o activitate intensa. De asemenea, puteti adauga in siguranta exercitii pentru genunchi, genuflexiuni si fandari la o incalzire.
Exercitiile fizice trebuie sa fie dureroase
Practicarea unui sport sau exercitiile fizice nu ar trebui sa fie dureroasa, in special pentru tineri. Daca apare o durere acuta, este probabil din cauza tehnicii slabe sau chiar mai rau, unei rani grave care ar trebui verificata de un medic. Se pot astepta durere, rigiditate si un oarecare disconfort, dar durerea ascutita nu este niciodata normala. Un antrenament la o sala de fitness nu ar trebui sa fie exagerat de dureros.
Ridicarea greutatilor la preadolescenti si adolescenti provoaca leziuni ale placii de crestere
Studiile au descoperit ca leziunile placii de crestere raportate in urma antrenamentului cu greutati s-au datorat tehnicii necorespunzatoare, supravegherii inadecvate a adultilor sau selectiei inadecvate a greutatii. Cu o tehnica si supraveghere adecvata, antrenamentul cu greutati pentru tineri se poate face in siguranta. Este important sa folositi o gama completa de miscare si ar trebui sa evitati sa exagerati cu efortul.
Daca esti mai puternic vei avea mai putine accidente
Orice atlet, indiferent cat de puternic, se poate accidenta in orice moment. Construirea fortei musculare este cu siguranta importanta pentru ridicare, sarituri si alergare. Dar leziunile sportive vor aparea, mai ales daca un atlet este suprasolicitat, obosit sau deshidratat. Antrenamentul si conditionarea adecvata, in timp ce acorzi timp adecvat pentru recuperarea muschilor intre sesiunile de antrenament, sunt cele mai bune modalitati de a reduce accidentarile.
Utilizati caldura pentru a trata leziunile acute
Gheata este cel mai bun tratament pentru primele 2-3 zile. Dupa o ranire, curge mult sange in zona ranita, provocand umflarea. Gheata va ajuta la reducerea acestei umflaturi initiale, precum si la amortirea naturala a zonei pentru a ajuta la diminuarea durerii. Utilizarea caldurii ar putea face ca zona sa se umfle mai mult.
O entorsa a gleznei este mai grava decat o fractura a gleznei
O fractura a gleznei dureaza de obicei mai mult sa se vindece decat o entorsa si poate chiar necesita o interventie chirurgicala, ceea ce poate prelungi timpul departe de sport. Chiar si entorsele inalte ale gleznei, care dureaza mai mult sa se vindece decat cele mai frecvente entorse joase, se vindeca mai devreme decat majoritatea fracturilor de glezna.