Odată ce mercurul din termometre începe să crească, iar soarele şi temperaturile specifice anotimpului cald îşi intră în drepturi, un nou set de provocări se iveşte pentru cei care doresc să vopsească în exterior. În acest articol îţi vom prezenta câteva sfaturi şi soluţii pentru a face o treabă reuşită, în pofida căldurii necruţătoare.
Odată ce mercurul din termometre începe să crească, iar soarele şi temperaturile specifice anotimpului cald îşi intră în drepturi, un nou set de provocări se iveşte pentru cei care doresc să vopsească în exterior.
În acest articol îţi vom prezenta câteva sfaturi şi soluţii pentru a face o treabă reuşită, în pofida căldurii necruţătoare.
PROBLEME & SOLUŢII
Cu cât temperaturile sunt mai mari şi cu cât aerul este mai uscat, cu atât mai repede ţi se va usca vopseaua.
Condiţiile optime pentru vopsire şi uscare sunt stabilite undeva la 25 de grade celsius şi o umiditate a aerului de 50%. Deşi cu toţii am vrea să trăim în această lume ideală, de cele mai multe ori lucrurile se prezintă altfel. Aşadar, pentru a vopsi în exterior în timpul primăverii/verii, trebuie să încerci să păstrezi condiţiile de lucru cât mai apropiate de cele ideale.
Desigur, nu poţi schimba temperatura după propriul plac (cu toate că ar fi minunat!), însă te poţi adapta.
1. FEREŞTE-TE DE SOARE
Soarele este cel mai mare inamic atunci când vine vorba de vopsit pentru că poate să încălzească suprafeţele cu cel puţin 6 grade, sau chiar şi mai mult în funcţie de material şi culoare. Razele soarelui pot provoca lipsa adeziunii, şi nimeni nu îşi doreşte aşa ceva.
Cel mai bun mod de a evita o astfel de neplăcere, este să îţi planifici procesul de vopsire. Urmăreşte poziţia soarelui pe parcursul zilei şi în funcţie de aceasta, orientează-te. Dimineaţa începe cu pereţii din partea de sud şi vest şi continuă apoi, după-masa, cu pereţii din partea de nord şi est.
De reţinut este şi faptul că, deşi este umbră într-o anumită zonă, asta nu înseamnă că suprafaţa este cu siguranţă gata să fie vopsită. Verifică temperatura suprafeţei, dacă este prea caldă la atingere, cu siguranţă este prea caldă pentru a fi vopsită.
2. EVAPORAREA: UN INAMIC
Dacă vopseşti în sezonul cald, ai să observi că vopseaua va avea o textură gelatinoasă şi vâscoasă, şi asta pentru că apa se va evapora foarte repede! Vopseaua prea densă va lăsa urme şi se va usca mult prea repede, înainte ca să mai apuci să o retuşezi.
Deci, ce poţi să faci pentru a te lupta cu acest inamic, evaporarea?
În primul rând, ţine vopseaua la umbră, iar atunci când iei o pauză, acoperă recipientul cu o cârpă umedă.
În al doilea rând, cu toate aceste eforturi, problema evaporări tot nu va fi complet rezolvată. Aşa că, va trebui să adaugi constant apă. Chiar şi vopselele pe bază de ulei suferă de aceeaşi problemă, doar că, în cazul lor, vor deveni mai puţin consistente iar vopseaua va fi cea care se va evapora prima, nu apa.
Aşadar, asigură-te că diluezi vopseaua constant şi suficient.
3. ADAUGĂ GHEAŢĂ
Pune câteva cuburi de gheaţă în recipientul în care îţi vei turna vopseaua. În acest fel, gheaţa îţi va menţine vopseaua la o temperatură optimă şi îţi va câştiga ceva timp înainte ca procesul de evaporare să înceapă.
Fii atent însă, nu adăuga prea multă gheaţă, câteva cuburi vor fi suficiente.
4. FEREŞTE-TE DE PLOAIE ŞI ASPERSOARE
Programează-ţi ziua de vopsit în funcţie de previziunile meteorologice şi ia în calcul faptul că vopseaua are nevoie de cel puţin 2-3 ore pentru a se usca. Aşa că evită zilele noroase şi cu o probabilitate mare de precipitaţii.
Un alt factor pe care trebuie să îl ai în vedere este aspensorul. Desigur, este o instalaţie de irigaţie minunată care îşi face foarte bine treaba, însă atunci când vine vorba de vopsit, ar putea să fie o adevărată bătaie de cap.
Asigură-te că zona în care vopseşti nu are să fie afectată de apa împroşcată de aspensoare. Recomandăm să le scoţi din funcţiune până ce îţi vei termina treaba.
Astfel, urmând sfaturile de mai sus, nici măcar temperaturile ridicate nu au să te oprească din a obţine un gard sau o casă proaspăt vopsite. Ia-ţi vopseaua şi pensulele şi spor la treabă!
Esti in cautarea unui meserias in constructii, unui profesionist in finisaje sau a unui instalator?
Gasesti meseriasi profesionisti pentru lucrarile tale pe Prolist.ro