Ana Scrie Frumos Fara Ganduri Ascunse

Atunci cand ai nevoie de agregate pentru diverse constructii, va trebui sa tii cont de cele mai comune tipuri de astfel de produse pentru a le putea alege pe cele de care ai cea mai mare nevoie, in mod corect. Iti prezentam care sunt cele mai des intalnite si folosite astfel de produse. In primul rand trebuie sa mentionam si faptul ca agregatele sunt acele materii prime utilizate pentru a realiza beton si asfalt. Cele sase tipuri de agregate principale sunt betonul concasat, nisipul, piatra sparta, balastul, pietrisul si solul vegetal.

Ce este betonul concasat?

Betonul poate sa fie reciclat prin concasare si poate fi folosit pe post de agregat. De obicei, acesta va fi colectat din demolari si din resturiel ramase de pe santiere. Ulterior, va fi curatat pentru a nu avea urme de pamant si de argila, de carbuni sau alte materiale si ulterior va fi procesat pentru a putea fi folosit din nou. Betonul concasat poate fi folosit cel mai mult pentru diverse umpluturi sau ca strat de suport pentru drumuri. De asemenea, uneori este folosit si ca baza in zonele adanci. Acesta este unul dintre cele mai comune tipuri de agregate.

Ce este nisipul?

Toti stim ce este nisipul insa cum functioneaza el ca agregat? Nisipul este un agregat foarte fin care a fost creat prin eroziune in zeci de mii de ani. Acesta este folosit in general pentru a fabrica caramizi, pentru a amenaja teritoriul si pentru elemente de beton. Nisipul poate fi divizat in mai multe categorii, tinand cont de marimea sa. Exista nisip foarte fin care are particule cu dimensiuni intre 0 si 4 mm, folosit de obicei pentr a pava platformele si asezarea placilor. De asemenea, exista nisip ceva mai grosier care te va ajuta la constructii pentru a aseza caramizile, pentru dalele de pavaj sau petnru lucrarile pe platforme.  Nisipul recilat este spalat si utilizat pentru asezarea placilor, iar nisipul de beton este foarte special pentru ca doar cu el se poate crea ciment.

Ce este pietrisul?

Pietrisul este de cele mai multe ori format din roci sedimentare si din fragmente de roci sau minerale rotunjite care sunt foarte rezistente la uzura. Acest pietris in stare naturala se va gasi in rauri, in cursurile de apa si in formatiunile hidrologice. Unde nu poate fi gasit pietris natural, el poate fi creat si de om prin concasarea anumitor roci mari. Pietrisul este de cele mai multe ori folosit la alei de gradina, la boruduri, la alei pietonale si la cai de acces pentru masini sau pentru drenaj.

Ce este piatra concasata?

Piatra concasata este acel material granular care se foloseste pentru a servi drept baza. Este obtinuta prin concasarea rocilor precum granitul, impreuna cu alte materiale dure. De obicei, piatra concasata este o piatra care va indeplini cerintele pentru a fi folosite la drumuri, deoarece ofera rezistenta foarte buna, are dimensiuni perfecte in acest sens si formeaza o baza compata. Piatra este folosita de foarte multe ori la umpluturi sau ca baza pentru alei.

Ce este solul vegetal?

Acest sol este de fapt partea superioara a solului natural, care contine substante organice si nutrienti dar nu conine contaminantii. Sunt mai multe tipuri de astfel de sol care pot fi folosite pentru suprafetele din gradina, pentur gazon, pentru jorticultura si pe post de mulci. Solul vegetal este de cele mai multe ori folosit in gradini epntru ca imbunatateste ciclul nutritiv al pamantului.