Vinul si branza pot constitui un parteneriat natural, iar branzeturile italienesti sunt unele dintre cele mai apreciate in intreaga lume. Totusi, pentru ca exista atat de multe optiuni, poate fi dificil sa luam o decizie cu adevarat inspirata. In schimb, suntem aici pentru a veni cu cateva propuneri pentru a simplifica alegerea oricarei persoane.
Mozzarella
Probabil ca oricine a auzit de mozzarella, acea branza produsa, de obicei, din lapte de vaca, dar si de oaie sau capra. Textura sa moale si prospetimea se potriveste de minune alaturi de un vin racoritor. Imbinarea ideala este cu un vin originar din sudul regiunii Campania, din Italia, locul din care provine si aceasta branza.
Gorgonzola
Gorgonzola a fost produsa pentru prima data in anii 800 in nordul Italiei, in regiunea Lombardia. In ziua de azi o intalnim sub doua versiuni principale, cea moale si usoara considerata „Dolce”, iar cea intensa, sfaramicioasa este „Piccante”. Un vin dulce italian precum Sauternes sau un Riesling obtin din struguri culesi tarziu pot pune in valoare aroma gorgonzolei.
Ricotta
Aceasta branza delicata si cremoasa se produce prin adaugarea de lapte la zerul ramas in urma producerii unor branzeturi mai tari. Ricotta se poate consuma alaturi de vinuri albe si rosé proaspete care sa asigure un echilibru perfect intre prospetime si calitatile usor dulci ale branzei.
Pecorino Romano
Produsa din lapte de oaie, Pecorino Romano este o branza tare, sarata, aleasa adesea pentru a fi presarata deasupra preparatelor din paste si carne, in special a celor din bucataria italiana. Se poate consuma alaturi de un vin corpolent precum Barolo sau Brunello din Montalcino.
Mascarpone
Si acest tip de branza provine din regiunea Lombardia. Este cremoasa, dulce, cu note discrete de lamaie si o intalnim adesea in retete pentru tiramisu sau cheesecake. Alegerea perfecta pentru asemenea deserturi este un vin dulce, usor de consumat precum Moscato d’Asti. In schimb, atunci cand mascarpone este folosit pentru a prepararea a diferite tipuri de mancare, atunci un vin spumant precum Prosecco poate fi o alegere mai buna.
Buratta
Acesta este un alt tip de branza cremoasa, usor dulce, fiind obtinuta din lapte de vaca si originara din regiunea Puglia a Italiei. Se poate servi ca atare cu un strop de ulei de masline si condimente deasupra sau topita peste o pizza fierbinte. Buratta se dovedeste a fi ideala alaturi de un vin usor de consumat precum Pinot Grigio.
Fontina
Fontina este un tip de branza obtinut din lapte de vaca care provine din nord vestul Italiei, din zona Valle d’Aosta. Se gaseste in mai multe versiuni, atat moale si subtila, dar si intensa, cu arome de nuci. Vinurile rosii, usor de consumat pot pune in valoare acest tip de branza.
Grana Padano
Foarte asemanator cu mult mai cunoscutul Parmigiano Reggiano si originar tot din nordul Italiei, Grana Padano se obtine din lapte de vaca si conform legendelor, a fost produs pentru prima data de calugarii cistercieni. Branza este tare, foarte aromata si se poate servi alaturi de vinuri rosii, inclusiv cele invechite la sticla precum Chianti Classico sau Riserva.
Daca esti in cautarea unui vin alb, rosu sau rosé de inalta calitate pe care sa le servesti alaturi de cele mai populare tipuri de branzeturi italiene, atunci Crama Budureasca poate fi cel mai bun loc catre care sa te orientezi. In magazinul online al Cramei Budureasca te asteapta o gama variata de vinuri, unde ai toate sansele sa il gasesti pe cel care sa te multumeasca pe deplin si sa evidentieze calitatea branzeturilor consumate.