Ana Scrie Frumos Fara Ganduri Ascunse

cum se trateaza nevii dermici

Nevii dermici, cunoscuti si sub denumirea de nevii cutanati sau fibroame moi, sunt leziuni benigne ale pielii care apar sub forma de umflaturi moi si colorate pe suprafata pielii. Acesti nevi sunt in general inofensivi, dar pot fi inestetici sau iritanti in anumite situatii.

Ce sunt nevii dermici?

Nevii dermici sunt formatiuni ale pielii care se dezvolta in stratul superior al pielii, numit derm. Acesti nevi sunt in general rotunzi sau ovali si pot varia in dimensiune de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. Culoarea nevilor dermici poate fi variabila, de la roz pal pana la maro inchis sau chiar rosie. Poti citi si aici tot ce trebuie sa stii despre nevii dermici.

Ce cauze au nevii dermici?

Cauza exacta a nevilor dermici nu complet inteleasa, dar exista cativa factori care pot contribui la dezvoltarea lor:

  • Predispozitie genetica: Unele persoane pot avea o predispozitie genetica la dezvoltarea nevilor dermici. Daca un membru al familiei tale are astfel de leziuni, este posibil sa fii mai predispus la ele.
  • Expunerea la soare: Expunerea la soare poate creste riscul dezvoltarii nevilor cutanati. Persoanele care petrec mult timp la soare fara protectie pot avea un risc mai mare.
  • Schimbari hormonale: Schimbarile hormonale, precum cele care apar in timpul sarcinii, pot contribui la dezvoltarea nevilor dermici.

Cum se trateaza nevii dermici?

In majoritatea cazurilor, nevii dermici sunt inofensivi si nu necesita tratament, dar, daca un nev dermic devine inestetic, iritant sau daca se schimba in orice fel, poti lua in considerare urmatoarele optiuni de tratament:

  • Excizia chirurgicala: Excizia chirurgicala este o procedura in care nevul dermic este taiat sau taiat cu un bisturiu sau cu ajutorul unui laser. Aceasta metoda este utilizata pentru indepartarea nevilor dermici care sunt mari, inestetici sau care cauzeaza disconfort. Excizia poate fi efectuata in cabinetul medicului sau intr-un centru medical. Poti apela oricand la dermatologie estetica pentru a scapa de nevii dermici.
  • Crioterapia: Crioterapia implica inghetarea nevului dermic cu azot lichid. Acest proces distruge tesutul leziunii si duce la caderea treptata a nevului. Crioterapia este potrivita pentru nevii mai mici sau cei care nu sunt situati in zone sensibile.
  • Electrocoagularea: Electrocoagularea foloseste un curent electric pentru a distruge nevul dermic. Este o procedura rapida si poate fi utilizata pentru indepartarea nevilor mici si medii.
  • Laserul: Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru indepartarea nevilor dermici, in special a celor de culoare rosie sau roz. Laserul emite lumina cu energie concentrata pentru a distruge tesutul leziunii.
  • Pungutele de hidrogen (ligaturarea cu fir): Aceasta metoda implica legarea bazei nevului cu un fir subtire pentru a opri fluxul de sange catre leziune. Fara sange, nevul se usuca si cade in cateva zile sau saptamani.

Deoarece cauza exacta a nevilor dermici nu este pe deplin inteleasa, prevenirea lor nu este intotdeauna posibila. Poti lua masuri pentru a reduce riscul dezvoltarii nevilor dermici sau a altor leziuni cutanate. Foloseste intotdeauna protectie solara pentru a reduce riscul de dezvoltare a leziunilor cutanate. Poarta palarii si haine care te protejeaza de radiatiile UV. Examineaza-ti pielea in mod regulat pentru a observa orice schimbari in aspectul nevilor sau pentru a detecta aparitia de noi leziuni. Daca observi schimbari suspecte in aspectul nevilor sau daca ai preocupari cu privire la leziunile cutanate, consulta un medic sau un dermatolog pentru evaluare si recomandari.