In esenta aceasta reprezinta un loc unde sunt tratate apele uzate si care nu are o conexiune la reteaua de canalizare publica. Scopul rezervorului septic este de a pastra substantele solide in canalizare si de a elibera lichidul tratat. Diferenta dintre o hazna si o fosa septica este ca ca aceasta din urma trateaza lichidul de bacteriile care apar in mod frecvent si apoi este evacuat, pe cand o hazna doar stocheaza din canalizare.
Cum functioneaza?
Fosele septice depoziteaza lichidul in straturi care incep sa se descompuna. In general 50% dintre deseurile solide devin lichide intr-o anumita perioada, iar apoi cand acestea se ridica la nivelul conductelor de scurgere acestea intra in sistemul de drenaj al zonei in care se afla fosa septica. Solul absoarbe apa iar microbii ramasi continua sa descompuna si restul deseurilor ramase inca in stare solida. Toate substantele solide care nu pot fi descompuse raman in partea de jos a fosei septice si nivelul lor va creste in timp, momentan in care va trebui sa apelati la o firma de vidanjare pentru a extrage substantele solide.
Se recomanda de obice de catre producatori sa goliti fosa septica in fiecare an deoarece altfel substantele solide ramase pot sa cauzeze blocaje si vor oprii sistemul din a functiona corespunzator. Scurgerile, blocajele sau atunci cand fosa este prea plina, pot fi desigur destul de costisitoare pentru a fi remediate dar de asemenea pot cauza si multe pagube mediului inconjurator. Cele mai multe fose septice sunt utilizate in zonele rurale acolo unde nu exista sisteme de canalizare.